Трявна – вдъхновение от Балкана

Гледка към Часовниковата кула в Трявна
Гледка към Часовниковата кула в Трявна

  По улицата на Старите майстори се носеше неповторимо усещане. Цветни къщи, възрожденски дух, творчески ателиета и старинна атмосфера. Атмосфера, напомняща места от отминали епохи. Някъде по средата на Балкана. Там, където е Трявна.

Улицата на Старите майстори в Трявна
Улицата на Старите майстори в Трявна

  Трявна е от градовете, които умело потапят пътешественика в историята, бита и културата на българите от миналото. Едно от онези кътчета, които съчетават традиции, живописни пейзажи, еко туризъм, природа и очарователни места за отдих и релакс. Намираща се в сърцето на Стара планина, Трявна е всичко, което човек би могъл да желае за един приключенски уикенд в България. Нашият уикенд беше с вкус на есен.

По улиците на Трявна
По улиците на Трявна

  Посетихме я в последните дни на лятото. Когато зеленината все още покриваше склоновете на планината, а хладните сутрини и вечери носеха особен уют. Настанихме се в очарователният хотел Калина Палас, разположен високо над града, а домакините ни посрещнаха с прекрасно отношение, изискана кухня, интересни истории, отдих и душевен релакс.

Изглед от хотел Калина Палас, Трявна
Изглед от хотел Калина Палас, Трявна
Част от вечерята в хотела
Част от вечерята в хотела

  Съботното утро започна със свеж планински полъх, вълнение за предстоящия ден и най-пленителната гледка към Балкана и Трявна от терасата ни. В далечината се виждаше паметникът на връх Бузлуджа, а планината все така ни приканваше да я преоткрием. Като търсачи на приключения, нови истории и вдъхновяващи места, вече знаехме, че този район ще ни предложи повече, отколкото предполагахме.

Гледка към Часовниковата кула и Старият мост
Гледка към Часовниковата кула и Старият мост

  Запознахме се и с водачите на групата ни от  Travel Plus, които ни поведоха към едно незабравимо приключение из природен парк “Българка“.

Природен парк “Българка“

Природен парк ''Българка''
Природен парк “Българка“

  Природен парк “Българка“ е обявен за такъв през 2002г. Това всъщност е един от най-младите природни паркове в България. Предлага множество туристически и вело маршрути, както и екопътеки, водещи до красиви местности. За да стигнем до началната точка на нашия маршрут, водачите ни поведоха към гарата в Трявна, от където след около 30 минути с влак, стигнахме до спирка Бъзовец. От там започна и планинското ни приключение.

Гарата в Трявна
Гарата в Трявна

  Гарата на Трявна със Старият часовник, фенерите и планинския пейзаж създаваха уютна атмосфера. Из Старите гари всеки детайл  разказва своята история. История, която повежда пътника по релсите към нови, интересни места.

Гарата в Трявна
Гарата в Трявна

  Влакът дойде скоро, качихме се и след около 30 минути стигнахме до спирка Бъзовец, където вече с пълна сила усещахме духът на Балкана, чистия въздух и природния парк. Водачите не спираха да ни разказват за съкровищата, които районът притежава и постепенно ни подготвяха за изненадите, които ни очакват през деня. Преди да започнем прехода ни отведоха в заслон,  където ни очакваше първата изненада за деня. Великолепна “вкусна спирка“, включваща топъл чай и традиционен габровски сладкиш “Пестил“, известен още като “габровски шоколад“.  Мястото притежава и параклис с очарователен живописен пейзаж. След “вкусната спирка“ маршрута ни продължи из гората, а водачите не спираха да ни разказват за района.

Първа ''Вкусна спирка''
Първа “Вкусна спирка“

Първа ''Вкусна спирка''

  Природен парк “Българка“ обхваща северните склонове на Шипченска и Тревненска планина и притежава голямо биоразнообразие. Горите са дом на много диви животни, сред които кошути, благороден елен, лисици, глигани, мечки, а от птиците се срещат сойки, синигери и още много други. Вековните гори са предимно широколистни с различни видове дъбове и бук, а иглолистните представители са смърч, бял и черен бор. Ако сте любители и на бягането, международният ултрамаратон “Трявна Ултра“ се провежда също в Природен парк “Българка“, което е още една великолепна възможност да се докоснете до околността.

Природен парк ''Българка''
Природен парк “Българка“

  Прехода ни продължи с красиви панорамни гледки и живописни местности. Така стигнахме и до място, което наричат връх “Кръстец“. Хълм, с височина 1007 метра, място за отдих и красив параклис. След като останахме известно време на това място, започнахме и да се спускаме обратно.

Природен парк ''Българка''
Природен парк “Българка“

  След известно време дойде ред на поредната прекрасна изненада, която ни бяха подготвили. Следваше полезен урок по Спортно ориентиране, подготвен като състезание, чиято цел е да помогне на човек да се ориентира в непозната местност или планински терен. Нещо, което е изключително полезно за всички любители на природата. Отправихме се към следващото място, а именно втората за деня “вкусна спирка“. Не просто спирка, а отдих насред гората, където опитахме най-вкусното грозде от региона.

Втора ''вкусна спирка''
Втора “Вкусна спирка“

  Природен парк “Българка“ е популярен и с веломаршрутите си. Именно такава беше и следващата изненада. Очакваше ни изключително вълнуващо приключение с велосипеди, с които се спуснахме надолу обратно към Трявна. Кратък инструктаж, приятно трасе и маршрут, подходящ за всички. Панорамни гледки към Балкана, високи скорости, адреналин в сърцето на планината. Групата ни истински се забавляваше по време на това вело приключение.  Стигнахме в хотела следобед, където след вкусен обяд и почивка се запътихме да преоткрием и традициите, историята и културата на автентична Трявна.

Природен парк ''Българка''
Природен парк “Българка“
Природен парк ''Българка''
Природен парк “Българка“

  Калдъръмените улички ни поведоха към центъра на града, където са разположени всички забележителности, символи и музеи.  Преминахме през Старият мост , който ни отведе към символът на града – Часовниковата кула.

Часовниковата кула

 

 Часовниковата кула в Трявна
Часовниковата кула в Трявна

  Смятам, че това е едно от най-романтичните места в града. Построена през 1814 г. от неизвестни местни майстори, Часовниковата кула на Трявна днес е символът на града. Намираща се в центъра на площад, носещ името Капитан дядо Никола, кулата е една от забележителностите, които привличат туристи в града с възрожденския си  романтичен дух, който носи. Всяка вечер в 22:00ч. след последния камбанен звън, от кулата започва да звучи песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков. Песен, която се превръща в символ на Трявна, а Часовниковата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Не пропускайте да се насладите на Часовниковата кула, на песента и на красивите тревненски вечери.

“Дълго аз стоях и слушах, там под сянката унесен,

и това що чух, изпях го в тази моя тъжна песен…“

Част от песента “Неразделни“ от Пенчо Славейков

Площад ''Капитан дядо Никола'' с Часовниковата кула
Площад “Капитан дядо Никола“ с Часовниковата кула
Из Трявна
Из Трявна
По улиците на Трявна
По улиците на Трявна

Старият мост

Старият мост
Старият мост, Трявна

  Наричат го още Гърбавият мост. По залез, до реката мястото изглежда фантастично и не случайно присъства в много от художествените творби, свързани с Трявна. Със своята интересна сводеста конструкция и римски стил, мостът е не само възрожденски символ, а и едно от най-вдъхновяващите кътчета на Трявна.

Старият мост, Трявна
Старият мост, Трявна
Старият мост и Часовниковата кула, Трявна
Старият мост и Часовниковата кула, Трявна

Бирария Трявна

Бирария Трявна
Бирария Трявна

  Непосредствено до Стария мост, близо до Старото школо е разположена Бирария Трявна. Бирарията е от онези места, които са за истински ценители, тъй като тук се произвежда бира по автентична белгийска рецепта и технология. Показаха ни и целият процес на производство на четири вида бира, които се предлагат, а именно светла, тъмна, кехлибарена и плодова. След това, удовлетворени от изминалия ден с останалите от групата се насладихме на вечерта, на вкусната кухня и бирата.

Бирария Трявна
Бирария Трявна

  Вечерната разходки из красиви градове са ми любими. Центърът на Трявна беше оживен, Часовниковата кула вече бе ударила последния си камбанен звън, а ние се запътихме към хотела.

 Неделен релакс и Улицата на Старите майстори

Изглед от хотел Калина Палас
Изглед от хотел Калина Палас

   Неделното утро беше изключително вълнуващо. Гледката към Балкана от терасата този път носеше различно усещане. Това на изживяното съботно приключение. След закуска беше време за релакс. Хотелът притежава прекрасна релакс зона със солна стая, парна баня, сауна, масажни студиа и басейн, където човек може да отдъхне след един активен приключенски уикенд. Получихме ваучер подарък от домакините ни oт Калина Палас за СПА процедура по избор и се насладихме на отпускащ неделен масаж. След прекрасното изживяване, се запътихме към любимото ми място в Трявна – Улицата на Старите майстори.

Солната стая
Солната стая

Улицата на Старите майстори

Улица на Старите майстори
Улица на Старите майстори, Трявна

  Има нещо много специално в този тип улици. Винаги съм свързвала Трявна с изкуството, дърворезбата и художествените занаяти. Това е мястото, където ще видите арт ателиета, паметници на културата, музеи, красиви стари къщи, статуи и съхранени занаяти от отминали епохи. Една красива калдъръмена улица, която притежава свой собствен чар. Като онези художествени творби, които запечатват духа на мястото. Уличните фенери, полуразрушените къщи, в чийто прозорец долавяш една стара светеща лампа. Разхождаш се и осъзнаваш, че в Трявна всеки е творец.

Улица на Старите майстори, Трявна
Улица на Старите майстори
По улиците на Трявна
По улиците на Трявна
Улица на Старите майстори, Трявна
Улица на Старите майстори

  Някъде там, по тази улица е и домът на Славейкови. Къщата-музей, в която някога е живял самият Петко Славейков, заедно със семейството си. Място, което ще ви потопи в творческия път на Петко и сина му Пенчо Славейков. Място, което не трябва да пропускате при посещението си в Трявна.

Пред домът на Славейкови
Пред домът на Славейкови

  До Славейковата къща се намира и Даскаловата къща. В нея може да разгледате творби от Тревненската художествена школа. Даскаловата къща е важен архитектурно – исторически паметник.

Даскаловата къща, Трявна
Даскаловата къща

  Много са съкровищата, които притежава градът и околността.  Не пропускайте  да посетите още Райковата къща, музей “Старото Школо“, музей “Тревненска иконописна школа“, музей “Азиатско и африканско изкуство“.  За следващият път си оставихме Боженци, Етъра, както и още от културата и автентичните съкровища на габровския регион.

Из Трявна
Из Трявна
Дядо Добревата къща, Трявна
Дядо Добревата къща

  За един уикенд Трявна ни подари повече, отколкото предполагахме. Толкова, че се чудехме как досега не сме посещавали това място и околността. Защото Трявна е история и приключение. История за традициите, изкуството и културата. Спомен за Старите майстори, ателиетата и вдъхновението на хората, които пазят своето изкуство. Така както пазят традициите си. Трявна е приключение. Някъде из планината и природен парк “Българка“. Вдъхновение от  Балкана. Там, където е Трявна.

Трявна
Трявна

2 comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *