Тайланд- пътят към една мечта

 

Национален парк Анг Тонг (Ang Thong National Marine Park)
Национален парк Анг Тонг / Ang Thong National Marine Park

   Някога мечтали ли сте си да полетите в небето?  Не говоря за полет със самолет. Говоря за усещането да сбъднете най-голямата си мечта. За чувството да си в облаците и за моментите на истинска и чиста радост, в които имаш чувството, че си се доближил до Рая. Така се чувствам всеки път, когато съм в Азия. Но в Тайланд беше различно.

Остров Пи Пи Ле (Phi Phi Leh Island)
Остров Пи Пи Ле  / Phi Phi Leh Island

     Романът на Алекс Гарланд “Плажът“, както и едноименния филм бяха причината да се влюбя в колоритния Банкок  и прекрасните тюркоазени острови на Тайланд.  Дълго време смятахме, че е невъзможно да се посети, поради ред причини. Но в един момент си казахме, че е време за Нашето Пътешествие.  Тайланд бе част от 45-дневната ни обиколка из Азия. В този пътепис ще ви разкажа за моя Тайланд през моите очи.

Остров Пи Пи Дон (Phi Phi Don Island)
Остров Пи Пи Дон / Phi Phi Don Island

    15 – ти юни е датата, на която с нощен полет от Коломбо в Шри Ланка стигнахме до Тайланд. Часовете не се усетиха, а аз бях щастлива, защото пътувах към най-мечтаното си място.  Събудих се около 7 сутринта в самолета и вече летяхме над Банкок. Следваха 11 дни, изпълнени с емоции и приключения в Банкок, островите Ко Самуи, Пи Пи и Пукет.

Национален парк Анг Тонг (Ang Thong National Marine Park)
Национален парк Анг Тонг  / Ang Thong National Marine Park

       Летището на Банкок впечатлява с размера и красиво-декорирания интериор. Тълпи от хора от различни краища на света с традиционни облекла изпълваха атмосферата. Взехме си багажа и се отправихме към метрото, за да стигнем до хотела. Космополитния Банкок е град, в който лесно можеш да се изгубиш. За щастие Тони притежава онази вградена и перфектна ориентация, която му позволява да се чувства във всеки град така, сякаш живее там от години. Банкок е град не само на безкрайните забавления. За мен това е Градът на контрастите. Там не важат правила, защото те не съществуват. Банкок или ще те накара да се влюбиш в него от пръв поглед или ще те отврати завинаги. За него трябва да сте готови, да сте подготвени предварително и да знаете какво да очаквате, защото това място не е като никое друго. Цветните улици с безкрайни задръствания, където времето в един миг спира. Таксита, клаксони, шум, тук-тук колички с шофьори, които постоянно предлагат услугите си. Хаосът ви завладява още в самото начало. Аромат на улична храна и фрешове от различни екзотични плодове ни съпътстваха на всяка улица. Високата влажност на въздуха и жегата  бяха наша постоянна компания през краткото ни пребиваване там.  Имахме 3 дни в Банкок, но дори цял живот да си там няма да ти стигне, за да опознаеш  този уникален град.

Банкок (Bangkok)
Банкок / Bangkok
Банкок (Bangkok)
Банкок / Bangkok

   Хотела ни притежаваше прекрасна градина, където сутрин закусвахме и пиехме кафето си. Стаята беше приятна и просторна, но тъмна, тъй като прозореца гледаше към стената на отсрещния блок. Рецепциониста – едър хомосексуалист говореше перфектен английски, но не ни даде никакви полезни съвети, защото беше зает да прави комплименти на Тони. Починахме си няколко часа и се запътихме да разгледаме града.  Движехме с предимно с метро. Малките триколки тук-тук също са добър вариант. Те бяха доста по-различни от тук-туците в Шри Ланка. Тайландските бяха доста по-модерни и широки. Въпреки непоносимите жеги в Тайланд и като цяло в азиатските страни е добре да си носите и връхна дреха, тъй като по моловете, метрото или ресторантите е много студено, заради климатиците. Има шанс, дори и да пътувате 10 минути с метрото, да замръзнете. Относно храненето- предпочитахме предимно местна кухня, но не и от уличната храна. Знам, че туристите харесват този вид храна заради екзотиката и цената, но имахме известни притеснения и се хранехме главно по евтини ресторанти и други места. След вечерната разходка из центъра на Банкок решихме да си починем и посетим един от близките Скай барове. Да посетите този тип заведение е задължително, когато сте в Тайланд и да усетите с питие в ръка, че Банкок е в краката ви.  Усещането и гледката на такъв тип място си заслужават.

Банкок (Bangkok)
Банкок / Bangkok
Банкок (Bangkok)
Банкок / Bangkok

   Следващия ден започна с круиз по река Чао Прая, която е най-дългата река в Тайланд. Целта беше с лодката да стигнем до мястото, където се намира Кралският Дворец или Гранд Палас, което представлява огромен храмов комплекс.  Мястото е истинско наследство от кралете на Тайланд.  По поречието на реката се виждат прелестни храмове и различни сгради с типична тайландска архитектура.  Добре е да знаете, че при пристигането на лодката шофьори на тук-тук ще се опитват да ви излъжат, че Кралският Дворец не работи, но ще ви закарат до друг храм за 40 бата. Като по време на курса шофьорите ви водят по магазини, и  срещу всяко спиране им дават купони за гориво. Ние знаехме предварително за тяхната практика и дори се възползвахме, тъй като така или иначе смятахме да посетим тази забележителност, а и цената беше добра. В другия случай трябваше да платим 200 бата. Разгледахме храма, както и друго важно за тайландците място Аnanta Samakhom. И се запътихме към Кралския Дворец. Естествено след като получи купоните си шофьора си тръгна, но за нас вече нямаше особено голямо значение.

Река Чао Прая (Chao Praya River)
Река Чао Прая / Chao Praya River
Банкок (Bangkok)
Банкок / Bangkok
Тронна зала Ананта Самаком (Ananta Samakhom Throne Hall)
Тронна зала Ананта Самаком / Ananta Samakhom Throne Hall

   Стигнахме с друг тук-тук до храмовия комплекс на Кралския Дворец, където задължително трябва да сте с дреха, покриваща коленете и раменете ви. Това важи както за жените, така и за мъжете.  Преминавайки стените на комплекса оставате очаровани от блясъка и автентичността на храмовете и от красивите градини. Най-знаменитият e Храмът на изумрудения Буда.  Тук е най-почитаният религиозен обект в Тайланд  един 65-сантиметров седнал Буда, изработен изцяло от изумруд. Прекарахме няколко часа там и се насочихме към друго важно за тайландците място, а именно Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho. Това е най-големият и най-стар храм в Банкок. Великолепният будистки храм е известен и посещаван най-вече заради дългата 45 метра, покрита със злато, статуя на полегналия Буда, която се съхранява в него. Духът на това място се усеща много, особено когато монасите са се отдали на дневната си молитва. Посещението на този прекрасен храм е просто задължително за всяка туристическа обиколка на Банкок.

Кралският дворец (The Grand Palace)
Кралският дворец / The Grand Palace
Кралският дворец (The Grand Palace)
Кралският дворец / The Grand Palace
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple
Кралският дворец (The Grand Palace)
Кралският дворец  / The Grand Palace

   След уморителната целодневна обиколка из забележителностите на Банкок нямаше как да пропуснем и да се насладим на прочутия Тайландски масаж.  На всеки ъгъл неонови реклами предлагат типичен тай-масаж на достъпни цени. Избрахме успокояващ Спа център, където тайландки- масажистки хвърляха похотливи погледи към младите туристи. Този момент не подмина и Тони. Но в Банкок нищо не можеше да ни изненада. Масажът беше страхотен, особено след уморителен ден като този.

   Последният ни ден в този град прекарахме в релаксираща разходка и почивка в един от големите му паркове.  Красиво езеро беше разположено в центъра, където видяхме няколко почти двуметрови гущера да се бият, други се разхождаха необезпокоявани из парка, напомняйки че сме в тропиците и големите влечуги ще са често срещано явление.

Воден варан в парка (Monitor lizard in the park)
Воден варан в парка / Monitor lizard in the park

 

Воден варан в парка (Monitor lizard in the park)
Воден варан в парка / Monitor lizard in the park

  Продължава на втора страница

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *