С дъх на свобода – Амстердам

 

  Срещнахме се случайно преди години.  Харесах динамиката и загадъчния темперамент, който това място излъчваше. В сърцето му се усещаше меланхолична топлина, а уличният аромат на марихуана дебнеше отвсякъде.

 Едва ли има някой, който да не се влюби в Амстердам от пръв поглед. Невероятно красивите, наклонени къщи, сякаш направени от захар напомнят, че този град не е като никой друг.

   За първи път го видях през пролетта, къпещ се в цветни лалета, лабиринти от колоритни канали, разнообразие от нации, раси, цветове, бекпекъри, хипстъри и хора със свободен дух. Велосипедисти се движеха спокойно по дългите велоалеи и създаваха атмосферата от едно  изминало време.

  Амстердам диша с дъха на хора от целия свят, изпълнили тесните улиците, кофишоповете и баровете. Парковете там са ярко зелени, а отраженията на къщите в каналите създават невероятно хармонична атмосфера. Наричат го “Град на греха“, не само заради популярният квартал на Червените фенери и продажбата на марихуана на всеки метър, а и заради свободата, която това място носи. Нещо като Дисниленд, но за възрастни.

   Кварталът на Червените фенери е не само най-известната легална зона за платена любов в света, но и една от главните туристически атракции на холандската столица.  Тази зона  е скандална, но в същото време е и изключително любопитна забележителност. Ярко осветените в червено улици водят през множество витрини, в които  предизвикателно се показват девойки.  Разположен от двете страни на канала Де Валеен, мястото е красиво осветено и е едно от местата, които задължително трябва да посетите в този град.

   Посетих Амстердам  отново през зимата и той е все така специален, меланхоличен и динамичен. Дори, когато каналите са замръзнали, а наклонените къщи са покрити със сняг. Дори, когато е мрачен Амстердам е все така  вълнуващ. Там не са ви нужни стотиците забележителности, претъпкани с туристи. Просто се потапяте в атмосферата и се оставяте красивите улици и канали да ви водят. Харесвам как цялата тази динамика на града съжителства с изкуството. Разнообразни творби на улични артисти украсяват затънтените места в града.  В Амстердам може да срещнете особени места като музей на марихуаната, на еротиката, на бирата Хайнекен, на театъра и много други. Музеят, който без съмнение най-посещаван е музеят на Ван Гог. Ако сте истински ценители на изкуството това място няма как да ви остави равнодушни. Ще се насладите на уникални картини на великия художник, сред които са „Слънчогледите“, „Селяни ядат картофи“,  „Житно поле с гарвани“ и много други. Ако сте любители на street изкуството – музеят на Банкси ще ви впечатли. Банкси е бунтар до дъното на душата си и го показва фантастично чрез скандалното си улично изкуство и поведение, с които изразява своето несъгласие с обществените норми и разбирания. Именно поради тази причина често е наричан “Кралят на уличния арт“, а творбите му се разпознават по улиците на големите европейски градове.

   Несъмнено Амстердам е една от любимите ми европейски дестинации. Красивите му наклонени къщи и свободен дух ще ме връщат отново там, където всичко е така различно. Където велосипедите са част от картината, а вечерната разходка из каналите е фантастична. Защото това не е просто град. Амстердам е усещане.

Повече снимки тук.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *