Остров Борнео – дивият свят на Азия

Река Кинабатанган (Kinabatangan River), остров Борнео / Borneo Island
Река Кинабатанган (Kinabatangan River)

   Някъде в Югоизточна Азия, заобиколен от Сулавеси, Южнокитайско и Яванско море се намира остров, притежаващ невероятна природа и загадъчен дух. Там в сърцето на дивата джунгла се крият едни от най-редките и уникални създания на планетата. Там човек може да избяга докрай от външния свят,потапяйки се във фантастичната атмосфера на тропическите гори. Това е едно от местата,които зад повърхността си крият една реалност по-красива и неизвестна от всяко друго кътче на планетата. Там човек е удивен от Борнео.

Рехабилитационен център за орангутани Сепилок, Борнео / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Borneo Island
Рехабилитационен център за орангутани Сепилок / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

    Да попаднеш на Борнео означава да се потопиш в мощните тропически гори, да навлезеш в разнообразния животински свят и да се наслаждаваш на удивителните малки острови, които сякаш са част от райска картина. Това е мястото, където природата превъзхожда многократно суетата, а потребността от приключения кара съзнанието ти да се бунтува от вдъхновение. Борнео е поделен между Индонезия, Малайзия и Бруней и е приютил най-високата планина в Югоизточна Азия – Кинабалу. Наричат го Калимантан, както и  “Остров в облаците“. Вероятно заради усещането, което ти дава планината за място по-необятно и непокътнато от всички други кътчета на планетата. Това е най-богатият на растителни и животински видове остров в света, а в голямата си част все още е обвит  в мистерия. Има райони на Борнео,които и до днес са неизследвани, а тропическите му гори са най-високите на планетата.Напомнят Джурасик парк – възхитителен, тайнствен, истински.

Рехабилитационен център за орангутани Сепилок, Борнео / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Borneo Island
Рехабилитационен център за орангутани Сепилок / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

    Пристигането ни в град Кота Кинабалу беше късния следобед. След 3 часов полет със самолет от Индонезия и 6 часа път с автобус стигнахме в Сандакан, където главната ни цел беше да посетим Рехабилитационен център Сепилок – място, което се е посветило в опазването на орангутана, който в естествена среда днес се среща само на Борнео, Суматра и Сулавеси. Срещата с това удивително животно в дивата природа е изключително изживяване и една уникална възможност да видиш как тези редки създания живеят независим живот в джунглата и споделят дъждовните гори с множеството маймуни и птици.Въпреки, че Сепилок е покрит с гъста джунгла, два пъти на ден хранят орангутаните с плодове и това са моментите, в които наблюдавайки ги можете да се потопите в очарованието на техния свят. Орангутана е класифициран като силно застрашен и съответно критично застрашен вид. Това е така, заради изсичането на дъждовните гори и засаждане на палмови плантации, от които се добива суровина за производство на палмово масло. Няма как  да не забележите хилядите палмови плантации, пътувайки по борнейските пътища. За местните хора това осигурява заетост и въпреки това Борнео е запазил недокоснати от човешка ръка места и непознати територии. В Сепилок посетихме и центъра за опазване на малайската мечка-Sun Bear. С големината ѝ достигаща само 120-130 см. тя е най-малката мечка в целия свят. Срещат се на много малко места по света и тяхното оцеляване също е силно застрашено.

Oстров Борнео / Borneo Island
Малaйска мечка / Sun Bear
Рехабилитационен център за орангутани Сепилок / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Oстров Борнео / Borneo Island
Рехабилитационен център за орангутани Сепилок / Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
Oстров Борнео / Borneo Island
Oстров Борнео / Borneo Island

    Следващото магнетично място, до което се докоснахме беше река Кинабатанган – местност, която буквално кара дъха ти да спре. Това място трябва да е приоритет на всеки, който посещава областта Сабах. За мен това е една от най-изящните картини, които някога съм виждала. Река Кинабатанган е свят, съществуващ сякаш само за себе си. Там  усещаш чистата енергия на природата, а в тишината се чуват хилядите вълшебни звуци на птиците. Там сред водата и нереалната зеленина на джунглата оставаш насаме със себе си,потапяйки се  още веднъж във възхитетлния свят  на Борнео. Река Кинабатанган е втората по дължина река в Малайзия, с дължина от 560 км. Круизът е уникална възможност да се види невероятната дива природа. В горите на Борнео се срещат  над 1500 вида птици, орангутани, осем вида маймуни, борнейски опушен леопард, слонове, носорози, над 15 000 вида растения, орхидеи, както и най-голямото цвете на планетата – рафлезия с диаметър на цвета повече от един метър. Дъждовните гори на Борнео са единственото място в света, където може да се види един от силно застрашените от изчезване видове маймуни – дългоносата маймуна Proboscis. Кинабатанган е уникална възможност да видите цялото това разнообразие от животински и растителен свят, а дивият свят на реката живее сякаш необезпокояван от човешка намеса. Круизите се осъществяват с дълги лодки, а гидовете са истински професионалисти в имитирането на звуците на птиците. Там по течението, в тишината, която е нарушена единствено от  звука на природата, човек се чувства възхитен от цялото това величие на Борнео. В небето гордо се носят орли и птици – носорози и ако имате късмет може да видите играта на слоновете по поречието на реката. Останахме там една вечер, 3-те круиза които имахме бяха следобеден, нощен и сутрешен и бяха по различни места на реката. Преминавахме с лодката от малки тесни водни пътища, стигахме до огромни водни пространства, където гледката на залезът и изгревът са изумителна картина. Нощният круиз е фантастично изживяване, изпълнено с адреналин и вдъхновение. Тогава птиците стоят неподвижно, защото не виждат в тъмното и можеш толкова да се доближиш до тях, че да ги докоснеш, което разбира се е забранено. Светлината идва единствено от фенера на водачите, които виждаха в тъмното и най-малката птичка или крокодил. Условията в бунгалата, в които отседнахме бяха страхотни и далеч над очакванията ми. Отличени от National Geographic за еднo от най-добрите места за отсядане и наблюдение на дивата природа в целия свят, тези бунгала бяха рай насред джунглата. И наистина мястото си заслужава, защото дивната и тайнствена земя на Кинабатанган надхвърля и най-невероятните ти мечти.

Oстров Борнео / Borneo Island
Oстров Борнео / Borneo Island
Oстров Борнео / Borneo Island
Oстров Борнео / Borneo Island

  Продължава на втора страница

4 comments

 1. Невероятно красиво място. Със сигурност отива в моя Bucket list за пътувания. Споменахте че сте се гмуркали , как е?
  Благодаря
  Емилия

  1. Здравейте! Борнео е страхотно място за гмуркане! Препоръчвам Ви остров Сипадан, който е защитена територия. До там за съжаление не успяхме да стигнем, тъй като на ден се допускат не повече от 120 човека за гмуркане, резервира се предварително и се тръгва от остров Мабул. 🙂

 2. Страхотно написано! Остров Борнео ми беше в плановете за миналото лято с идеята да изкачвам планината Кинабалу. За съжаление не успях да стигна дотам, но определено ще посетя този красив остров някой ден.
  На Матакинг колко време останахте? Хареса ли ви?

  1. Много благодаря! 🙂 Един ден и ние ще се върнем, за да изкачим Кинабалу. Нямахме достатъчно време на това пътуване. До Матакинг отидохме за един ден, тъй като се гмуркахме в близост до острова и изключително много ни хареса мястото. Бяхме отседнали в Diving център – Scuba Junkie на Семпорна и всеки ден от там ни водеха с лодка до различни малки островчета в околността. 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *