20 от любимите ни филми за пътешествия

    Има нещо особено вдъхновяващо в гледането на филми за пътешествия по света. Там, в света на киното всичко изглежда изключително вълнуващо, драматично и приключенско. Толкова, че веднага след финалните надписи ти се иска да стегнеш куфара и да се впуснеш в своето собствено приключение. Независимо дали си почитател на бекпекърските изживявания, дали обичаш екстремното, лукса или се нуждаеш от пътуване навътре към себе си, този списък ще те отведе зад кулисите на градове, култури и природа по целия свят. Това е нашия списък с най-добрите филми за пътешествия. Пътувайте и не забравяйте, че всеки трябва да открие своето специално място и да го остави за себе си.

 

Tracks

   „Tracks“ e австралийски драматичен филм, който е адаптация по мемоарите на Робин Дейвидсън, която пътува девет месеца из австралийската пустиня, заедно с четири камили и едно куче, а пътуването ѝ е документирано от фотографа Рик Смолан. Този филм ме накара да вярвам, че всяко едно пътуване е възможно, стига да имате мотивацията и желанието да го направите!

Гледай трейлъра

_ _

Into The Wild  

   „Сред дивата природа“ е филм по едноименната книга, написана по действителен случай и описваща приключенията на 23-годишния Кристофър Маккендлес, който мечтае да живее сред дивата природа, далеч от фалша на обществото.   Филмът ни напомня, че всички ние можем поне малко да се опитаме да опростим живота си и да му се радваме, защото пътуването е това което носим вътре в нас.

Гледай трейлъра

_ _

The Beach

   Когато говорим за приключенски филми няма как „Плажът“ да не попадне в списъка. Филмът е базиран на едноименната книга на Алекс Гарланд и проследява приключението на Ричард в Тайланд, където среща двама французи и заедно откриват остров с най-прекрасния плаж на света. Историята разказва за нашите надежди да открием своя романтичен Рай, за очакванията от пътуването, за реалността, за мечтите.

Гледай трейлъра

_ _

 

North of the Sun

   Две момчета  прекарват девет мразовити месеца в изолиран и необитаем залив на далечен, арктически остров край бреговете на Северна Норвегия.  Не са изправени пред нищо друго, освен огромния Атлантически океан и ежедневното каране на сърф. Там те строят малка уютна къщичка от дървесни отпадъци и други изхвърлени на брега материали. Скритият залив притежава добре запазена тайна – някои от най-добрите сърф вълни в света …

Гледай трейлъра

_ _

The Way

   Един филм за необикновено пътуване по легендарния път Камино де Сантяго.  Емоционална история за американски лекар, който пътува до Франция, за да вземе пепелта на мъртвия си син. Неговият син умира на Камино и той го извървява, за да завърши това, което синът му е започнал.

„Пътят“ е изцяло авторски проект на Емилио Естевес, в който той е режисьор, сценарист, продуцент и изпълнител. За ролята на бащата кани собствения си баща Мартин Шийн.

Гледай трейлъра

_ _

Eat Prey Love     

   Елизабет Гилбърт тръгва на пътешествие по света, в търсене и преоткриване на себе си. Един филм, базиран на прекрасната ѝ книга „Яж, моли се и обичай“. Тя посещава фантастични места, където открива удоволствието от храненето в Италия, силата на молитвата в Индия, a на края и то съвсем неочаквано – вътрешна хармония и любов  на остров Бали.

Гледай трейлъра

_ _

Seven Years in Tibet

   „Седем години в Тибет“ е  удивителен филм е за австрийският алпинист Хайнрих Харер  и разказва за времето, което той прекарва с младия Далай Лама в Тибет. Филм за духовното и емоционално „просветление”, който дава интересен поглед върху тибетската култура.

Гледай трейлъра

_ _

Whale Rider

    Племето Уангара е заселено на източния бряг на Нова Зеландия и  вярва, че присъствието им започва преди хиляди години с пристигането на единствения им предшественик, Пайкеа, който избегнал смъртта, когато неговото кану се прекатурило докато яздил до брега на гърба на кит. Оттогава вождовете на Уангара, винаги първородни, винаги мъже, се смятат за преки потомци на Пайкеа. Пай, 11-годишно момиче в това патриархално новозеландско племе, вярва, че нейна съдба е да бъде новия вожд.  Историята е за маорско момиче, което трябва да се пребори с предразсъдъците на своето племе и да докаже че е способна да изпълни древния ритуал, отреден само за момчета – язденето на китове. Тя вярва, че нейна съдба е да бъде новия вожд. 

Гледай трейлъра

_ _

Samsara

    Сниман в продължение на близо пет години в двадесет и пет страни на пет континента, „Самсара“ ни пренася в разнообразните светове на свещени места, зони на бедствия,  и природни чудеса. Този филм е невербален, не съдържа сюжет или актьори и често е описван от създателите си като „медитация“. В него ще видите висококачествени фотографии и сцени от живота на човечеството и природата.

Гледай трейлъра

_ _

Baraka

   „Барака“ не използва език, затова не се нуждае от превод. Той говори с великолепни образи, естествени звуци и музика, съставена и открита. Той стои извън историческото време. 

   „Това е пътуване на преоткриване, което потапя в природата, историята и човешкия дух и в царството на безкрайността. Филмът е сниман в 24 страни в разнообразни места като Бразилия, Непал, Камбоджа, Кувейт, Индия, Танзания и Иран.“ режисьора Рон Фрик

Гледай трейлъра

_ _

Out Of Africa

   „Имах ферма в Африка…”, така започва този прекрасен филм, както и едноименния роман „Отвъд Африка” на Карен Бликсен.

  Историята разказва за млада датчанка от знатно семейство,  която се жени за шведски барон и двамата заедно заминават за Африка, където създават ферма за кафе. Филмът „Отвъд Африка“  пресъздава правдиво времето от началото на ХХ век в Африка. И това именно е най-голямата му красота – дивата и необятна Африка с местните племена, плантациите с кафе, дивите животни, сафаритата. Гледайки „Отвъд Африка“ сякаш изживяваш едно реалистично пътуване из този невероятен континент.

Гледай трейлъра

_ _

The Best Exotic Marigold Hotel

   „Най-екзотичният хотел Мариголд“ разказва историята на седем възрастни британци, които откликват на онлайн реклама и пътуват до Джайпур, Индия, където се озовават в порутен хотел с млад, свеж и оптимистично настроен домакин.

Гледай трейлъра

_ _

Ashes and Snow

   Невероятни кадри, хармония, баланс и запомнящи се послания. Един нестандартен, пронизващ, документален филм, показващ по фантастичен начин симбиозата между човек, животно и природа. Сюжетът разказва за мъж, който в продължение на една година изпраща 365 писма, адресирани до жена му. Филмът е  истинско доказателство, че фотографията и киното могат да създават поезия.

   Филмът е творение на канадския фотограф Грегъри Колбърт, който заснема своята лента на места като Намибия, Танзания, Шри Ланка, Етиопия, Египет, Индия и други. Резултатът от неговите търсения всъщност е шедьовърът „Пепел и сняг“

Гледай трейлъра

_ _

Midnight in Paris

   Режисьорът Уди Алън споделя: “Някой друг може да дойде и да заснеме Париж по съвсем различен начин. Аз искам да го представя по свой начин, като проектирам своите чувства към него” и го прави невероятно във филма си “Полунощ в Париж“.

Гледай трейлъра

_ _

Before Sunrise

    „Преди изгрев“ проследява историята на млад американец и французойка, които се запознават във влак и слизат във Виена, където прекарват нощта в разходка из града и опознаване един-друг.

Гледай трейлъра

_ _

Under the Tuscan Sun

    „Под слънцето на Тоскана“ е филм, базиран на книгата на Франсис Мейс. Историята разказва за 35-годишна писателека от Сан Франциско, чийто перфектен живот се срива тотално.  Франсис си взема почивка и си купува вила в красивата провинция Тоскана и решава да започне наново.  Една история, в която истинската звезда е Тоскана.

Гледай трейлъра

_ _

Lord Of The Rings

    Филмът „Властелинът на пръстените“ , създаден по великолепната книга  на Джон Р.Р. Толкин, е изпъстрен с невероятни и красиви пейзажи от Нова Зеландия. Той представя незабравим герой – хобитът Фродо Багинс – въвлечен във война с митични мащаби в Средната земя: свят, пълен с вълшебство и магични умения. Но преди всичко филмът е апотеоз на преданото приятелство и личната смелост, които биха могли да надмогнат дори и най-разрушителните сили на мрака!

Гледай трейлъра

_ _

Das Traumhotel  

   Немската поредица „Хотел на мечтите“ ще ви отведе на  невероятни пътешествия на до най-екзотичните кътчета на света като Бали, Индия, Мексико, Мавриций, Южна Африка, Тайланд и Сейшелските острови и ще се потопите в атмосферата  на най-луксозните хотели.

Гледай трейлъра на един от филмите от поредицата

_ _

Hector and the Search for Happiness

   Една история за психотерапевт, който решава да пътува по света, с цел да открие какво прави хората щастливи. Хектор  попада на хора, места и перспективи, които го променят завинаги.

Гледай трейлъра

_ _

Into the Mind

Когато за първи път гледах този филм беше на един oт фестивалите за екстремни спортове.  „Into the Mind“ ме грабна със зашеметяващата си кинематография и разтърсващи техники за разказване на истории. Филмът ще ви потопи в съзнанието на обикновен скиор и ще преживеете величието на Аляска, Боливия, Хималаите и други невероятни места. 

Гледай трейлъра

_ _

The Art of FLIGHT

     Като любители на сноуборда и екстремните спортове този филм ни накара да се влюбим в него още от първите минути. Ще видите  скокове от хеликоптер върху планински върхове, зашеметяващи невъобразими пируети във въздуха, скоростно спускане върху падаща  лавина. Истината е, че създателите целят именно да покажат сноуборда във филм, както никога досега. Във филма „The Art of Flight“ ще видите едни най-добрите сноубордисти в света като Травис Райс и Скоти Лаго.

Гледай трейлъра

_ _

Сподели с нас и твоите любими филми за пътуване! 🙂

4 comments

  1. Моят е Яж,моли се и обичай-толкова много го харесвам,че вече никой друг филм не ми се струва толкова хубав,като този!

  2. Wild / Моето приключение в дивото (2014) за извървяването на Тихоокеанския хребетен път
    P.S. I Love You / „Послепис: Обичам те“ (2007) , показващ красива Ирландия

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *