Куенка – мистичният град на Кастилия – Ла Манча

Катедралата на Куенка / The Cathedral of Cuenca
Катедралата на Куенка / The Cathedral of Cuenca

  В живописната област Кастилия – Ла Манча в Испания, разположен на висок скалист хълм и заобиколен от реките Хукар и Уекар, се намира средновековният град Куенка. Един град, запазил своята култура и автентичност и напълно заслужено включен в списъка със световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО.

Живописните улици на Куенка / The picturesque streets of Cuenca
Живописните улици на Куенка / The picturesque streets of Cuenca

 

  По средновековните улици на Куенка се носи особена тишина. В миналото градът е бил Меката на художниците, привличайки творци от цяла Европа, Северна Америка и Япония. През 60-те години на миналия век, Куенка е била люлката на испанското абстрактно изкуство. Няколко художници са имали домове и работилници в града – Герардо Руеда, Антонио Саура, както и Фернандо Зобел. Днес в Куенка може да се насладите на страхотна архитектура, природа и един особен мистичен дух.

Куенка, Испания / Cuenca, Spain
Куенка, Испания / Cuenca, Spain

  Там срещнах Кармен. Възрастна дама – аристократка, деликатна със своите испански маниери и богата с красивите си истории и легенди за родния град Куенка и неговите Las Casas Colgadas или „Висящите къщи“, които са най-голямата забележителност в града. Къщите буквално висят от скалата и имат изглед към река Хукар. В миналото пейзажът при дефилето на Хукар е бил облицован с висящи къщи. Днес остават само три, които са напълно възстановени. Те са в традиционен стил, а някои от оригиналните елементи все още могат да се видят в частта, в която се помещава Музеят на испанското абстрактно изкуство. Къщата от лявата страна е известна като Casa de la Sirena или “Къща на русалката“.

Висящите къщи / Hanging Houses of Cuenca
Висящите къщи / Hanging Houses of Cuenca

  Куенка очарова още и с малките алеи с цветни къщи, средновековни площади, фантастични гледки и старите манастири, многото църкви, останките от мавритански крепости, кулата Мангана и разбира се атмосферата.

  Има обаче едно място, което носи особения дух на града. Става въпрос за внушителната готическа катедрала, която притежава толкова много история, култура и характер на града.  За мен лично това е една от най-невероятните и необичайни катедрали, които някога съм виждала.

 

  Близо до Куенка в сърцето на Природен парк на Серания се намира друга невероятна забележителност на околоността. Това е  la Ciudad Encantada, или “Омагьосаният град“. Представлява скални образувания, формирани в продължение на хиляди години, а най-популярни от тези форми са гъбите, но има и такива, които наподобяват животни и хора.

Омагьосаният град / The Enchanted City
Омагьосаният град / The Enchanted City

  Куенка определено носи необичаен дух. В тишината на цветните улици и по поречието на реката, осъзнаваш колко особен е този град. Един ден ще се върна и ще си спомня за Кармен и нейните истории, за най-вкусните тапаси в цяла Испания и за мълчанието на един град, пълен с духовност и мистика.

Куенка, Испания / Cuenca, Spain
Куенка, Испания / Cuenca, Spain

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *