„Кралството на Тигрите“ – тъжната страна на Тайланд

 

  Няма нищо по-красиво от гледката на диво животно в природата. Там в собствената му среда, наблюдавайки го отcтрани как живее, храни се, ловува. Там, където му е мястото.

  Обичаме домашните си котки и мечтаем да видим на живо техните по-големи видове.  Има нещо особено екзотично в тях, но разбира се да видиш тигър в дивата природа е много по-сложно, отколкото си мислим. Първо, тигрите са силно застрашени и в техните собствени местообитания съществуват само няколко хиляди. И второ,  те са невероятно опасни. Ако помислим повече за размера и силата на зъбите и ноктите им, със сигурност бихме преосмислили приближаването им в дивата природа.

  Но когато едно диво животно се намира в плен, играта се променя изцяло. Не говоря за зоопарковете, в които животните се отглеждат в клетки, а не в подходяща среда. Става въпрос за „Кралството на Тигрите“ в Тайланд- мястото, което ви позволява да взаимодействате с тигри, да ги прегърнете и дори да позирате за снимки с тях. Популярността на тази туристическа атракция е избухнала в целия свят и в момента се съсредоточава върху огромната печалба, а  не върху грижата  за тигрите.

  Не съжалявам, че посетихме тази атракция в Пукет, за да мога да ви разкажа от първо лице какво видях. Надявах се да видя място с добре обгрижвани тигри и среда, в която животните се чувстват добре. Вместо това забелязахме десетки метални клетки с предварително упоени малки и големи тигри. Тълпи от хора, струпали се пред клетките, очакваха да се докоснат до упоените животни. Абсолютна експлоатация на тези красиви същества, използвани за печалба. След като попитах служителка защо го правят отговора беше, че това са котки и те просто спят повече. За съжаление тайландците печелят доста от това и силно се надявам тази практика скоро да бъде прекратена и тигрите да бъдат върнати в естествената им среда. До тогава просто се надявам хората да не спонсорират това място.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *