Да се събудиш в Банкок

Sky Bar, Bangkok
Скай Бар, Банкок / Sky Bar, Bangkok

   Самолета вече прелиташе над тайландска земя, а сутрешното слънце уютно се прокрадваше през стъклата на прозореца. Нощният полет от Шри Ланка носеше едновременно носталгия и въодушевление от следващата дестинация. Не знам колко дълго време мечтаех за този момент, в който ще съм на път за Тайланд.  А тази сутрин беше специална, защото се събудих в Банкок.

Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple
The Grand Palace, Bangkok
Кралският дворец  / The Grand Palace

   Космополитният Банкок е град, в който лесно можеш да се изгубиш. Тълпи от хора от различни краища на света изпълват колоритните улици. Аромати на улични храни, разкошни храмове и множество статуи на Буда се намират на всеки ъгъл. Масажни студия, разнообразни стоки, павилиони и похотливи погледи на красиви тайландки (или не) се срещат навсякъде. Още от първите мигове осъзнаваш защо наричат Банкок “Градът на забавленията“. Там не важат правила, защото те не съществуват. Банкок или ще те накара да се влюбиш в него от пръв поглед или ще те отврати завинаги. Времето спира при цветните му улици с безкрайни задръствания. Таксита, жега, клаксони, шум, тук-тук колички с шофьори, които постоянно предлагат услугите си. Хаосът на Банкок завладява още в самото начало.  За него трябва да сте готови, да сте подготвени предварително и да знаете какво да очаквате, защото това място не е като никое друго.

Night in Bangkok
Нощ в Банкок / Night In Bangkok
Tuk-tuk
Тук-тук количките са един от най-популярните символи на Банкок / Tuk -tuks are one of the most well recognised symbols of Bangkok

   Никога не съм виждала такъв град. Огромни и лъскави небостъргачи се извисяват сред автентичната атмосфера на града. Може би най-внушителният и огромен храмов комплекс е Кралският Дворец или Гранд Палас. Едно фантастично място, което е истинско наследство от кралете на Тайланд.  Най-знаменитият e Храмът на изумрудения Буда. Там се намира най-почитаният религиозен обект в Тайланд, а именно 65-сантиметров седнал Буда, изработен изцяло от изумруд.

The Grand Palace, Bangkok
Кралският дворец  / The Grand Palace
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho
Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho / Wat Pho Temple

По поречието на река Чао Прая се виждат прелестни храмове и различни сгради с типична тайландска архитектура. Друго важно за тайландците място е Храмът на Полегналия Буда- Wat Pho. Това е най-големият и  най – стар храм в Банкок. Великолепният будистки храм е известен и посещаван най-вече заради дългата 45 метра, покрита със злато, статуя на полегналия Буда, която се съхранява в него. Духът на това място се усеща много, особено когато монасите са се отдали на дневната си молитва. Посещението на този прекрасен храм е просто задължително за всяка туристическа обиколка на града.

  Мнозина го мразят, защото не го разбират. Но мисля, че няма човек, който да не се влюби в нощните му светлини. Там, при разкошните  Sky барове, Банкок е така фантастичен, удивителен и различен. Там, при шумните вечери и непознати хоризонти ще го видите от друг ъгъл, където с питие в ръка ще усетите че Банкок е в краката ви.

Night in Bangkok
Нощ в Банкок / Night In Bangkok

Повече снимки тук

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *