Братислава – живописното сърце на Словакия

Bratislava centrum
Центърът на Братислава

  Във въздуха цареше оживление. Пастелните цветове на сградите, такта на уличната музика, кокетните ресторанти  и шумните навалици напомняха за постоянен празник. Подпийнали бохемски души се срещаха на всеки ъгъл, освободени от себе си и живеейки там в своята собствена вселена. А Братислава изглеждаше като една очарователна словашка приказка.

Bratislava Old Town
По улиците на Стария град
Tourist train drives around the Old Town
Туристическо влакче из Стария град

   Този град е от местата, които ти се струват  така особени и познати, но нямаш представа защо. Спокойствието, което витае във въздуха е различно от останалите европейски столици.  Просто спираш да си задаваш въпроси и с бодра стъпка се понасяш нагоре към хълма със замъка, от където гледката е фантастична. Замъкът на Братислава се намира на голям скалист хълм над река Дунав и може да се види от почти всяко кътче на града. В днешно време там се помещават Националният словашки музей, парламентът, концертна зала и други. От това място всеки посетител може да се наслади на очарователна гледка към целия град, както и към катедралата Свети Мартин, която е най-важната готическа сграда на Братислава .

The castle of bratislava
Братиславският замък

Братислава / Bratislava
Гледка от хълма към града и катедралата Свети Мартин

   В Стария град е разположен дворецът, който е считан за най-красивата постройка на Братислава. Той се откроява с  пастелните си бледорозови нюанси и красив купол . Дворецът е изпълнен с портрети на Хабсбургите кралски особи, а изключително впечатление прави портрета на Мария Терезия, който изобразява нейната коронацията.

The palace
Дворецът

   Когато се разхождате из улиците на Братислава ще срещнете  и атрактивни бронзови статуи с човешки размери. На площад Хвиездослав  се намира статуята на популярния автор на приказки Ханс Кристиан Андерсен, а най-популярна е тази на Кумил. Той се подава тайнствено от улична шахта и  вече се е превърнал във фаворит за туристите. Някои смятат, че е бил работник в канализацията по време на втората световна война и се скрил, за да избяга от бомбандировките, други че бил партизански лидер, а трети че просто е обичал да наднича под полите на дамите. Факт е, че  тази статуя е най-сниманата и популярна в Братислава.

Cumil
Статуята на Кумил

  Изключително впечатление ни направи  Синята църква, която е на малко повече от 100 години и един от най-красивите храмове на града. Украсена е с изящни сини мозайки и създава усещане за очарователна приказна сграда.

  За спокойна разходка из Братислава е нужен не повече от един ден,  след което ви препоръчвам да си направите една приятна почивка около Дунава.

    Поради близостта си до Виена, Братислава е удобна дестинация ако смятате да пътувате и до австрийската столица. Разстоянието е около 60 км., а цената на билетите е между 6 и 8 евро и се пътува за около час и половина.

The old town
По улиците на Стария град

 

    Братислава е една от онези чудати европейски столици, които притежават особен дух. Не знаеш от къде ти е познат  този град, може би от приказките на Андерсен.  Всъщност местните вярват, че образът на малката кибритопродавачка, авторът е видял точно там, след пожар в руините на крепостта Девин.  Ханс Кристиан Андерсен толкова се впечатлява от мястото, че  нарича Братислава “Най-красивият град в Европа“. Андерсен възхвалява Братислава като “самата приказка“ и може би ще се радва да знае, че въпреки хилядите туристи, градът все още е запазил онзи приказен европейски чар, който е носел в миналото и който ще остане завинаги.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *