Под небето на Париж

 

Париж

  Цветове бяха покрили паветата на площад Монмартър. Тихият ноемврийски  дъжд по никакъв начин не пречеше на художниците да творят в своя странен самотен свят. Единствено навъсените им погледи  напомняха за реалността, а  базиликата „Сакре Кьор”  e по-съвършена от всякога.

Базиликата Сакре Кьор / Sacré-Cœur Basilica
Базиликата Сакре Кьор / Sacré-Cœur Basilica

   Монмартър е едно от любимите ми места в Париж.  Смятам, че това шарено кътче все още носи духа на овехтяла кино лента от началото на миналия век. Артисти- бохеми, вглъбени в платната си, със самочувствие, прелитащо високо над небето и опашки от туристи, очакващи своя специален парижки портрет. Сред хаоса на квартала музиканти и певци изпълняваха своите френски шансони, а Мулен Руж и червената вятърна мелница напомняха за творчеството на скандалния Тулуз-Лутрек и неговото бохемско изкуство.

По улиците на Монмартър / The Streets Of Montmartre
По улиците на Монмартър / The Streets Of Montmartre
Мулен Руж / Moulin Rouge
Мулен Руж / Moulin Rouge
По улиците на Монмартър / The Streets Of Montmartre
По улиците на Монмартър / The Streets Of Montmartre

   Няколко пъти съм била в Париж. Видях чара на този мегаполис през всичките му сезони, но най-прекрасен за мен е зимата, когато е мрачен, самотен и тих. Когато Нотр Дам и готическия ѝ стил  се сливат с мътните води на Сена, а градините на Версай носят меланхолията на едно изминало време. Когато коледната украса на Шанз-Елизе води право към Триумфалната Арка, оставяйки едно специално празнично усещане.

Катедралата Нотр Дам / Notre Dame de Paris
Катедралата Нотр Дам / Notre Dame de Paris

   Помня един зимен ден, когато посетих Лувъра.  Разхождах се сама и с часове опознавах всичките етажи на огромния музей. Сградата е приютила  шедьоври от различни епохи и едни от най-великите произведения на изкуството като  най-популярна е „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи. На това място един ден не стига. Разнообразието от творчество, в което се потапяш може да бъде изключително вдъхновяващо, а също така и ужасно уморително. Друг музей в Париж обаче успя да ме впечатли много. Става въпрос, за Орсе и неговата колекция на произведения на импресионисти, която е сред най-богатите в света. Там са събрани творбите на любимите ми художници. И дори да не разбирате от изкуство платната на Реноар, Моне, Дега, Ван Гог  и много други ще ви плени.  На това място ще видите прекрасната “Звездна нощ“ на Ван Гог както и уникални натюрморти на Сезан. Сградата на музея е била някогашна железопътна гара и архитектурата както и огромния красив часовник се открояват със своята автентичност и дух. Орсе може би е един от най-впечатляващите музеи, които някога съм посещавала.

Париж / Paris
Париж / Paris
Париж / Paris
Париж / Paris

  Париж е град, в който трябва да отидете без очаквания, защото има опасност гигантските размери и тълпите от хора да ви разочароват. Наричам този тип места  “Градове на контрастите“, защото там или ще се влюбите, или няма да искате да стъпите повече. Метрото на града винаги е изключително претъпкано и там със сигурност няма да намерите и капка от онзи романтичен Париж, за който сте си мечтали.

Дом на инвалидите / Les Invalides
Дом на инвалидите / Les Invalides

   В  едно от предградията на града се намира място с различен дух. Място, което ще ви накара да настръхнете и да се потопите в едно от другите лица на френската столица. Става въпрос за гробището за домашни любимци. Едно тъжно и едновременно внушително място.  За да влезете има вход, а паркът впечатлява със скулптурите на различни животни, грижовно поставени върху плочите. И да, доста е зловещо. Там срещнахме  възрастна французойка, която освен нас бе единствения посетител на гробището и чиято котка също бе погребана там. Тя ни показа и гроба на популярното куче Рин Тин Тин, превърнало се в ТВ звезда през изминалия век. А ако искате да се доближите до гробници на знаменитости като Молиер, Шопен или Мария Калас може да го направите в Пер Лашез, където гробницата на Оскар Уайлд е покрита с целувки, а гробището отдавна е превърнато в парк, където трябва да отделите поне няколко часа.

Пер Лашез / Père Lachaise
Пер Лашез / Père Lachaise
Гробище за домашни любимци / Pet Cemetery
Гробище за домашни любимци / Pet Cemetery
Гробището за домашни любимци / Pet Cemetery
Гробището за домашни любимци / Pet Cemetery

   Помня една от зимните ни разходки из Париж и един момент, който се запечата завинаги в съзнанието ми.  Валеше студен ноемврийски дъжд, минувачите бързаха с намръщените си и нервни физиономии, а пред Старата опера под един сив чадър уличен музикант изпълняваше  с огромна усмивка прекрасната песен на Cat Stevens- Wild World.  Сякаш дъжда за него нямаше никакво значение. Всички го подминаваха, но той пееше от душа и сърце. Никога няма да забравя прекрасната му интерпретация на тази песен и усмивката, която се бе запечатала върху лицето му. И няма значение, че не пееше нищо от класическите френски песни.  Имаше значение само атмосферата, която този човек създадваше в мрачния и дъждовен ден.

Париж / Paris
Париж / Paris

   Смятам, че всеки носи този град в себе си по различен начин. Но истинският Париж отдавна не се намира при Айфеловата кула или при грандиозните дворци. Париж не е в музеите или в претъпкания градски транспорт. Той не в парковете или при есенните мъгли на Сена. Париж е в тихите моменти и изкуството.  В нощните светлини на града  и песните на уличните музиканти, където носталгично звучи музиката на едно изминало време.

Лувърът в Париж / Louvre Museum, Paris
Лувърът в Париж / Louvre Museum, Paris

Повече снимки тук.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *