Остров Тасос- в търсене на приключението

     Спонтанно и ненадейно на 17 юли решихме да предприемем пътуване. Жадуващи за непознатото, за дивото , за чара да спим на палатки на остров, далече от градските тревоги и изтощени от шумната среда на ежедневието, решихме още същата вечер да отпътуваме към някой от близките гръцки острови. Тасос ни привлече с чистите и закътани плажове с бял мраморен пясък, лазурносиния  цвят на водите, магичните залези и голямото разнообразие от водни спортове и забавления. Наричат го още “Островът на сирените“. Неговите малки, скрити заливчета били мястото откъдето красивите сирени с прекрасни гласове омагьосвали всеки, чул техните песни. Тасос е мястото, където човек може да изживее наистина  мигове на блаженство.

   Реших да разкажа за това пътуване, защото понякога събуждайки се сутрин все още чувам шума гръцките вълни и виждам тюркоазеният цвят и отражението на слънцето в тях. Острова се намира на 12 километра южно от курорта Керамоти и на 20 км. югоизточно от град Кавала. Той е един от екзотичните гръцки острови, разположен в Егейско море и най-близкия до България, известен с обилната си зеленина ,безкрайните маслиновите гори и белия мрамор. Пътувахме около 6 часа и малко след изгрева стигнахме така желаната дестинация. От ферибота се наслаждавахме на многобройните чайки и гларуси, които сякаш ни приветстваха с пристигането ни. Опънахме палатките в къмпинг на метри от плажа Голдън бийч, наред с десетки лагеруващи и гостоприемни хора, които също като нас бяха избягали от сивотата на ежедневието и търсеха спасението сред прелестната природна среда. Денят ни започваше с тихия изгрев на Слънцето. Утрото ни носеше свежестта и безкрайните морски ширини. Онези божествени и огромни ширини, които те карат да се чувстваш толкова малък и незначителен със своите материални интереси. Там не властва закона и градското напрежение.

Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos

   Дните на такова място минават бързо. Огромни дървета, напомнящи тропическа растителност хвърляха широка сянка на плажа и нямаше нужда да използваме чадърите. Вълните бяха големи, което благоприятстваше карането на  сърф и други водни спортове. Ние бяхме със собствен каяк, но като цяло цената на водните забавления е сравнително ниска. Когато нямаше вълни се гмуркахме с маски и шнорхел се и се възползвахме максимално от възможностите които предоставяше острова.

Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos
Golden Beach, Thassos

   Нощите на Тасос са вълшебни-ясно небе, където постоянно се виждат падащи звезди. Всяка една от вечерите прекарвахме на плажа, а последния ден си наехме и моторна лодка за 70 евро. Отидохме до малък скрит залив с цвят на водата, който бяхме виждали само по картичките и календарите с пейзажи. Дълбочината беше около 10 метра и беше прекрасно за гмуркане. Целия ден прекарахме на това райско кътче. Едно истинско природно чудо, за което не сме и предполагали че може да съществува толкова близо до нас.

   На този залив изживявахме неoбикновен момент от живота си-един от онези моменти,които се молехме да не отминат. Съществувахме там изцяло-в онова обикновено място където осъзнавахме че величието на Бог се проявява в простите неща. Вечерта се отправихме с моторната лодка към кея. С лека тъга се качихме в колата и отпътувахме. От  ферибота,наблюдавайки как островът все повече се отдалечава си пожелахме да се върнем отново там. Естествено на остров Тасос има много места и забележителности, които трябва да се видят,но целта на нашето пътуване беше друга. Пък и както се казва -трябва да има за какво да се върнем. И ще го направим…

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *