Островът на съвършенството- Закинтос

   

Костенурките Карета-Карета, Закинтос / Caretta-Caretta Turtles, Zakynthos
Костенурките Карета-Карета / Caretta-Caretta Turtles

  Когато напускаме някое място , ние оставяме нещо от нас след себе си. Ние оставаме там, дори да сме си тръгнали. Защото има места, пълни със смисъл, в които властва неопитомената вселена. Места, на които изтръпваме от възхищение, защото именно там сме оставили душата си. Места, на които се случва неочакваното. И така след кратко проучване се спряхме  на гръцкия остров Закинтос. Избрахме да пътуваме по  маршрута София-Солун-Ioannina-Patra и Килини, от където взехме ферибот. Пътува се около 12 часа с кола и час и половина с ферибот. Бяхме готови за една нова непозната реалност, която да събуди екстремния ни дух.

Остров Закинтос / Zakynthos Island
Остров Закинтос / Zakynthos Island

  Къмпинга Tartaruga, в който опънахме палатките си беше очарователен. Пред нас се откриваше невероятна гледка към  Островът на костенурките  Caretta Caretta – Маратониси, при който интересното е, че е също е с формата на костенурка.

Остров Маратониси, Закинтос / Marathonisi Island, Zakynthos
Остров Маратониси / Marathonisi Island
Остров Маратониси / Marathonisi Island, Гърция, Закинтос, Занте, Zakynthos, Zante, Остров, Island
Остров Маратониси / Marathonisi Island

  Закинтос ни привлече с изолираните пясъчни заливи,заобиколени от отвесни варовикови скали. Притежава очарователна бяла ивица, заобиколена от тюркоазените води на красивото Йонийско море. Онези божествени сини  ширини, които те карат да се чувстваш толкова малък и незначителен със своите материални интереси.

Xigia Beach, Закинтос
Xigia Beach

  Обиколката на Закинтос по вода отнема цял ден. Корабчето струва около 25 евро. Тръгва се в 9:00ч. сутринта и връщането е около 17:00ч. Морското пътешествие ни отведе до северната част на острова, където се намират “Сините пещери“. „Сини” са заради цвета на водата, който пък се отразява в таваните на арките. Малките корабчета могат да влизат вътре, дори позволяват на туристите да плуват в по-големите галерии,както направихме и ние. От корабчето се любувахме на очарователните пейзажи и делфините, които плуваха наблизо.

Сините пещери, Закинтос/ Blue Caves, Zakynthos
Сините пещери / Blue Caves
Остров Закинтос / Zakynthos Island
Остров Закинтос / Zakynthos Island

   На няколко километра след това се намира и легендарния плаж Навагио – съкровището на Гърция. Един прелестен залив, който преди да видя на живо многократно рисувах в съзнанието си.  Първото нещо, което се вижда  е цветът на водата.  Този залив притежава толкова син цвят на  водата, който до този момент бяхме виждали само по картичките и календарите с пейзажи. Едно истинско природно чудо,за което не сме и предполагали че може да съществува толкова близо до нас. Водата в този залив е постоянно с този цвят и това се дължи на отражението на белите и обли камъни, които са по дъното. Райско място! Този малък,уединен и изумително красив плаж се намира в северозападния бряг на острова,близо до село Анафотрия. До него може да се стигне единствено с плавателно средство – лодка, кораб или яхта. Или може да се види от върха на скалите,които го ограждат. Гледката от самите скали спира дъха и е може би най-известната картичка от Закинтос.  Другото му име – плажът на Корабокрушението – получава заради намиращия се на него  кораб наречен Панайотис, който е бил контрабандистки.

Плажът Навагио / Navagio Beach
Плажът Навагио / Navagio Beach
Плажът Навагио / Navagio Beach
Плажът Навагио / Navagio Beach
Плажът Навагио / Navagio Beach
Плажът Навагио / Navagio Beach

  Целия остров Закинтос представлява едно изящество на природата. Истинско вдъхновение! Освен костенурките Caretta Caretta в подводния живот могат да се срещнат и много други красиви обитатели. Едно от местата, на които се излюпват  е остров Маратониси, при който посещението на туристи е забранено след 17:00ч. именно заради костенурките.

Остров Закинтос / Zakynthos Island
Остров Закинтос / Zakynthos Island

   Друг очарователен плаж на Закинтос е Xigia Beach. Изолиран от скалите, този плаж е едно изумително кътче-отново рай за гмуркачите и плажуващите.

Xigia Beach, Zakynthos
Xigia Beach, Zakynthos

   Със зелените си хълмове и белите скали, разположени сред тюркоазените води на Йонийско море ,острова ни кара отново и отново да искаме да се завърнем там. Сега знам,че съвсем близо до нас съществува място,което притежава онази неопитомена красота,онази екзотика,която ни откъсва от сивото ежедневие и ни прави част от едно съвършенство.  За мен Закинтос е едно изящество на природата,един шедьовър който ще продължавам да рисувам в съзнанието си,за да мога многократно да се завръщам там, защото именно  там е останало сърцето ми.

Остров Закинтос / Zakynthos Island
Остров Закинтос / Zakynthos Island
Остров Маратониси. Закинтос / Marathonisi Island, Zakynthos
Остров Маратониси / Marathonisi Island

Повече снимки тук.

Пътеписът е публикуван и в сайта на National Geographic.

3 comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *